Nyitvatartás

A Mária Magdolna Torony 2021.novemberétől – várhatóan 2022.tavaszig – ideiglenesen zárva tart. 

 

Budatower

A Kapisztrán tér legrégibb épülete a késő gótikus stílusú Mária Magdolna Torony, az egyetlen eredeti középkori műemlék Budán.

A budai vár 1244.évi alapítását követően a németekkel szemben akkor még kisebbségben lévő magyar polgárok ezen a helyen saját kápolnát építettek.

A szentélyt a 15. század végén három hajós templommá bővítették, ami mellé a ma is álló tornyot emelték.

A török hódoltság idején itt működött a Vár egyetlen keresztény temploma, amelyet megosztva használtak katolikusok és protestánsok. Később elvették a keresztényektől és muzulmán imahellyé alakították.

Buda visszafoglalása után a ferencesek templomaként működött, de a rend feloszlatásakor ismét bezárták. 1792-ben – az akkor használaton kívüli épületben – I. Ferencet koronázták magyar királlyá.

1817-től a budai helyőrség kapta meg istentiszteleti célokra.

Budapest 1945. évi ostrománál az épület ismét súlyosan megrongálódott. A torony műemléki helyreállítása 1950-ben megkezdődött, de ezzel egy időben – az egyházellenes politikai rendszer vezetőinek döntése alapján – a templomot lebontották.

Az évtizedeken át zárva tartott Mária Magdolna Torony 2017 nyarától újra látogatható.

A felső szinten különleges élménnyel szolgál a panoráma kilátó, ahonnan Budapest legfontosabb épületei és a Budai Hegyvidék közeli magaslatai mind megcsodálhatók. A 15. századi épületben hamarosan kulturális-turisztikai központ nyílik, amely egyaránt szól Budavár és a templom történetéről, a Déli Harangszóról és annak magyar vonatkozásairól. A romkertben óránként harangjáték szól.

Jegyek

A torony belépőjeggyel tekinthető meg.

Belépő 1500 Ft/fő

Kedvezményes jegy 900 Ft/fő

Csoportok tagjai, legalább 4 fős családok tagjai vagy érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára 600 Ft/fő

10 fő felett, előzetesen emailben bejelentett csoportok 14 éves kor alatti tagjai számára további kedvezmények.

Budapest Kártyával a belépés ingyenes.
(Budapest Kártya a helyszínen is kapható.)

Elfogadott fizetőeszközök: Magyar Forint, Euro, bankkártyák, SZÉP-kártya (szabadidő).

Hol van?

Budapest 1014, Kapisztrán tér 6.

Megközelíthető a budai Várnegyedben gyalogosan, vagy a 16, 16A, 116-os autóbuszokkal a Széll Kálmán tér felől a „Kapisztrán tér”, a Deák Ferenc illetve a Dísz tér felől a „Bécsi Kapu tér” megállókból.

email: info (kukac) budatower (pont) hu