Hét Égtáj

A Mária Magdolna Torony – Budatower Galéria kortárs művészeti küldetése

A budavári Mária Magdolna Torony történetében 2018 tavaszán új időszámítás kezdődött, amikor több évtizednyi bezártság után az épület ismét látogatható lett. A Kapisztrán téren – a bel- és külföldi látogatók örömére – végre belülről is megcsodálható a Várnegyed egyetlen, eredeti állapotban megmaradt, gótikus stílusú műemléke

A torony legfelső szintjéről beleshetünk a Várnegyed középkori házainak zárt udvaraiba, gyönyörködhetünk Budapest legfontosabb épületei, valamint a Budai Hegyvidék látványában. A torony előtti romkertben az 1000 éves magyar koronázási palást bronz másolatán szentek, próféták és apostolok portréi láthatók.

A budavári Mária Magdolna Toronyban létrehozott Budatower Galéria a Monumentum Közhasznú Alapítvány támogatásával 2018-tól folyamatosan biztosít bemutatkozási lehetőséget magyar kortárs képző- és iparművészek számára. Évente 10-14 különböző, térítésmentesen megtekinthető kiállítást látható itt. A kiállítások átlagos hossza 4 hét. Egy-egy tárlatot átlagosan négy-hatezer látogató tekint meg. 2023-tól hagyományteremtő módon megkezdtük a határokon túli, magyar képző- és iparművészek munkáit is elhozni Budapestre és megismertetni a hazai, valamint a fővárosba látogató külföldiekből álló közönséggel is.

Ez a kezdeményezés viseli a Hét Égtáj nevet, hivatkozva ezzel a jelenlegi országhatárokon túl immár hét különböző országhoz tartozó magyarlakta területekre.

A Hét Égtáj – határon túli magyar képző- és iparművészeket bemutató kiállítássorozat – a projektterv értelmében – a kiállítási évad bármelyik időpontjában megvalósulhat, nem képez önálló blokkot, nem különül el a hazai művészek tárlataitól, sőt. A projekt szándéka szerint az egymással párhuzamosan kiállító határon túli és inneni művészek tárlatait kurátori támogatással a művészekkel közösen hangoljuk össze. Ezáltal kapcsolódik össze a két, egymástól fizikailag szeparált tér, vagy éppen két, stílusában különböző, de tematikájában egymással kommunikáló kiállítás. A Hét Égtáj projekt párhuzamos kiállításainak alcíme: Együttrezgés.

A Hét Égtáj kiállítássorozat elindításához kis összegű pályázati forrást nyertünk a Bethlen Gábor Alaptól.

Foglald le most Foglald le most