Koronázási palást

Eredetileg harang alakú, zárt miseruha volt, amely az első keresztény magyar király, Szent István (997–1038) és Gizella királyné megrendelésére készült. Ők ajándékozták a székesfehérvári Szűz Mária-egyháznak. 1200 körül átalakították, majd több száz éven át a magyar uralkodók koronázásakor használták. Eredetije a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

A palást villás szárain angyalok mellképei sorakoznak, a függőleges száron Krisztus; fent két szörnyállaton tapos a halál legyőzőjeként, alatta trónján ül, mint a világ bírája. Fölül az Ószövetség prófétái, alattuk az apostolok ülnek. Legalul a kereszténység első mártírjait ábrázolták. A kereszt lábánál az adományozó királyi pár, és egy ifjú – valószínűleg gyermekük, Imre herceg – képe látható.

A bronz domborművet Rieger Tibor szobrászművész készítette 2012-ben. Az alkotás különlegessége, hogy nem pusztán lemásolja, hanem értelmezi és térben megjeleníti az eredetileg sík ábrázolásokat, személyiséget, arcot ad a gazdagon díszített nemzeti ereklye valamennyi szereplőjének.

A művet – 2017 Húsvétján – a Budavári Önkormányzat állította végleges helyszínére.

http://www.nemzetijelkepek.hu/korona-palast.shtml

Foglald le most Foglald le most